Hette (65) blij met slotfase ringweg Groningen. 'Wat we nu bouwen, is definitief' (2024)

Nu het verkeer aan de westkant van de stad op de nieuwe A7/ N7 rijdt, richten Hette Boersma en zijn collega’s van Combinatie Herepoort omliggende straten definitief in.

Hette Boersma (65) uit Twijzel is ruim 40 jaar in dienst van wegenbouwer Oosterhof Holman in Grijpskerk, een van de initiatiefnemers van ringwegbouwer Combinatie Herepoort. De wegenbouwer brengt de laatste jaren van zijn carrière grotendeels in Groningen door. Op en langs de nieuwe ringweg.

„Een prachtklus”, zegt hij over Aanpak Ring Zuid. „Dit is iets wat je in het Noorden hooguit eenmaal in je leven meemaakt, als je geluk hebt. De Haak om Leeuwarden (verlegging van de N31 om de stad, red) heb ik ook gedaan. Ook groot en mooi, met raakvlakken met het spoor en omliggende wegen. Maar dit is, zo dwars door de stad, nog een maatje groter.”

Boersma werkte de afgelopen jaren onder meer mee aan de verbreding van de A7/ N7 tussen Hoogkerk en de stad, realiseerde de bierbult (wegverhoging) op de afslag Corpus den Hoorn, werkte op het Julianaplein, aan de bypass en zat aan de oostkant van de stad, bijvoorbeeld bij de rotondes op de Bornholmstraat. Nu geeft hij vorm aan het ‘onderliggend wegennet’ aan de westkant van Groningen.

‘Wat we nu bouwen, is definitief’

„Dat is nu extra mooi om te doen omdat we al die jaren ook veel tijdelijke situaties hebben gebouwd. Heel wat straten, fietspaden en verkeerssituaties zijn na lange en soms korte tijd weer afgebroken. Dat was voor het project belangrijk om te doen, maar ik ben blij dat we nu aan definitieve situaties werken”, aldus Boersma.

Hij werkt nu onder meer aan de botrotonde onder de A7/ N7 tussen Laan Corpus den Hoorn en Stadspark. Weggebruikers vanuit Drachten kunnen daar alleen langs richting Martini Ziekenhuis, verkeer vanaf de Leonard Springerlaan alleen richting Drachten en voor auto’s uit Corpus den Hoorn zijn nog twee richtingen open: naar de westelijke ringweg en Drachten.

De andere richtingen zijn gestremd. Er kán ook niets meer langs: alle asfalt is verdwenen. De contouren van de twee nieuwe rotondes, die straks net als vroeger apart van elkaar functioneren, zijn alweer in beeld.

Zo breed mogelijke asfaltbaan

Herepoort asfalteerde aanvankelijk de volledige ruimte onder het viaduct, om weggebruikers daar met rood-witte balken in alle denkbare richtingen overheen te sturen tijdens de verbreding en verdere ombouw van de snelweg.

„We hebben het grootste stuk asfalt nu weer weggefreesd, net als de puinbaan, en zijn volop bezig met de riolering. We halen alles weg wat niet meer nodig is, bouwen de weg in zes fasen helemaal opnieuw op en herstellen de oorspronkelijke verkeerssituatie. Straks zijn de rotondes weer zo groen als ze waren.”

Heel moeilijk is het werk niet, zegt Boersma. „Een kolkje hier en een (trottoir)bandje daar”, noemt hij dat. „Er komt nieuwe verlichting, we moeten mantelbuizen aanbrengen voor onder meer de watervoorziening naar alle groen en hier en daar een faunaduiker. Er komen veel disciplines en details bij kijken. Alles moet in de juiste volgorde en landmeter Gerwin Bast van Geomaat geeft de exacte plek van alles aan.”

Kleine stukjes duren relatief langer

Kleine oppervlaktes maken deze fase van de bouw volgens hem op een andere manier lastig. „De machinist van de freesmachine moet op zulke korte stukjes vaak heen en weer rijden. Dat gaat op de snelweg veel sneller. Bovendien moeten we rekening houden met de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van Corpus den Hoorn. De hele rotonde tegelijk aanpakken, was voor mij gemakkelijker geweest. Maar Herepoort stemt alle werkzaamheden en afsluitingen op elkaar af.”

Fietsers zijn al naar hun definitieve plek aan de oostkant verhuisd. In de bouwvak wordt dat fietspad tijdelijk weer gestremd. „Dan pakken we de hele oostkant en het laatste stukje verbindingsweg vanaf de botrotonde richting Vrijheidsplein aan. Nee, ik heb in de bouwvak geen vakantie. Die verdelen we en ik mag eerder.”

Om ver omfietsen te voorkomen, zal de fietsroute over het Vrijheidsplein eind juli weer open zijn, belooft Boersma. Hij is daar nu met de laatste wanden onder het viaduct aan de slag. Ook op de Donderslaan en de Laan van de Vrede is hij te vinden, terwijl een collega zich met de grond- en wegenbouw in de buurt bezighoudt, zoals de Paterswoldseweg, Expositielaan en het laatste stukje berm van de A7/N7 (bij roeivereniging Gyas). Alle werkzaamheden in cluster West moeten voor eind van het jaar klaar zijn.

Hoefijzerbocht blijkt toch te scherp

Boersma pakt ook de scherpe hoefijzerbocht vanaf de A7/ N7 aan, nu de botrotonde tocht dicht is aan die kant. Het ontwerp bleek voor veel vrachtwagens toch te krap. In de binnenbocht verplaatst Herepoort de riolering, en komt een extra fundering van 1,5 meter voor een ‘rammelstrook’ in de binnenbocht. „Vooral veel buitenlandse chauffeurs, die hier voor het eerst komen met een vrachtwagen met ongestuurde achterassen, verwachten niet zo’n scherpe bocht. Ze verkijken zich erop en rijden door de berm.”

Boersma gooit de botronde in de laatste week van augustus volledig dicht voor al het verkeer. „In die week, tussen de bouwvak en de opening van de Verdiepte Ligging en de rest van het hoofdwegennet, zetten we de puntjes op de i en krijgt alles een nieuwe deklaag. We hebben weinig tijd, maar het lukt. We gaan het goede weer tegemoet. Daar heb ik na bijna vijf maanden regen vanaf oktober trouwens ook wel behoefte aan.”

Hette (65) blij met slotfase ringweg Groningen. 'Wat we nu bouwen, is definitief' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5303

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.