Lasagne met asperges; zet iets origineels op tafel (2024)

Lasagne met asperges –De eerste witte asperges eet je waarschijnlijk op de klassieke manier, met een eitje, een sausje en gekookte krieltjes. Eventueel serveer je daar wat gekookte ham of gerookte zalm bij. Maar het aspergeseizoen duurt een maand of 3 en als je een echte liefhebber bent zet je dat witte goud toch wel met enige regelmaat op tafel. Je wilt natuurlijk niet elke week hetzelfde eten, dus enige variatie in aspergerecepten is dan wel gewenst. In dit artikel vind je een heerlijke, vegetarische pastaschotel, namelijk een lasagne met asperges. Dat is nog eens variëren!

Asperges, daar kun je mee variëren

De witte asperge, ook wel ‘de koningin onder de groenten’, of ‘het witte goud’ genoemd. Dat laatste zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat asperges geen goedkope groente is. Het is een echte seizoensgroente, ze komen van de koude grond en het aanbod is dus afhankelijk van het weer. Is het koud, dan is er weinig aanbod en de prijs kan dan behoorlijk oplopen. Maar als het warm is schieten de asperges heel snel en in groten getale uit de grond. En dat zijn momenten waar je gebruik van moet maken als aspergeliefhebber. De prijs is dan een stuk lager, en dat kan een goede reden zijn om eens vaker asperges op tafel te zetten. En dat is dan weer een goede reden om te variëren met de groente. Ga eens voor een lasagne met asperges. Gevuld met een heerlijke ragout en bomvol asperges, wat wil je als liefhebber nog meer?

Lasagne met asperges, daar is niets ingewikkelds aan

Lasagne met asperges, dat klinkt best ingewikkeld. Maar dat valt erg mee. Als je het recept stap voor stap volgt, dan het gerecht eigenlijk niet mislukken. Een lasagne is een gerecht waar je wel even wat tijd aan kwijt bent, maar dat wordt dan weer ruimschoots goed gemaakt door het resultaat op je bord. Wedden dat je die lasagne vaker gaat maken?

Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken en een half uurtje voordat je wilt gaan eten in de oven schuiven. Handig als je gasten krijgt.

Pastarecepten

Kleurrijke pastarecepten met verse ingrediënten. Met deze recepten zet je jouw gastvrijheid op tafel. Iedereen wordt daar gelukkig van.

Lasagne met asperges

Porties: 4 personen

Bereidingstijd: 75 minuten

Niveau: makkelijk

Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram niet te dikke, witte asperges
  • 1,5 liter tuinkruidenbouillon
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel citroensap
  • de rasp van 1 citroen
  • 3 eetlepels kookroom
  • 200 gram vergeraspte pecorino
  • een klein bosje vers basilicum
  • 1,5 eetlepel gehakte pistachenootjes
  • zout en witte peper
  • 12 lasagnebladen
  • olie of boter om in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je lasagne met asperges:

Schil de asperges en verwijder ongeveer 2 cm van de uiteinden.

Haal de rasp van de citroen en pers de vrucht uit.

Rasp de pecorino.

Kook de asperges 10 minuten in de tuinkruidenbouillon. Zet de warmtebron uit en laat de asperges nog 10 minuten in de bouillon staan. Haal ze er dan uit en bewaar de bouillon. Laat de asperges uitlekken.

Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg in een keer alle bloem toe en bak die een minuut of drie om te garen. Voeg vervolgens, in scheutjes en al roerend, steeds wat bouillon toe. Je zult zien dat je langzaam een gladde saus krijgt. Je hebt ongeveer 1250 ml nodig om de juiste dikte te krijgen, maar dat kan ook iets meer of iets minder zijn. Niet alles in een keer in de pan doen dus.

Je hebt nu een soort ragout. Voeg de kookroom, het citroensap en de citroenrasp toe, en breng de ragout op smaak met witte peper en indien nodig wat zout. Dat laatste is afhankelijk van hoe zout de bouillon is.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een passende, rechthoekige ovenschaal en vet die in.

Schep een paar flinke lepels saus op de bodem van de schaal. Daar overheen verdeel je 3 lasagnebladen. Vervolgens een laagje saus. Verdeel een kwart van de asperges over de saus. Leg ze om en om met het kopje naar boven. Bestrooi met wat basilicumblaadjes en leg daaroverheen een kwart van de geraspte kaas. Daar bovenop 3 lasagnebladen, saus, asperges, basilicum et cetera. Eindig met een laagje saus, asperges, basilicum en kaas. Verdeel de gehakte pistachenootjes over de bovenkant van de lasagne.

Zet de schaal in de oven en bak de lasagne met asperges in 30 minuten gaar en goudgeel. Kleurt de bovenkant te snel, dek de schotel dan af met aluminiumfolie.

Serveer de lasagne direct.

Tafel lekker !!

Lasagne met asperges; zet iets origineels op tafel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6018

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.