Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus (2024)

Geniet van dit lekker makkelijk recept van Jeroen Meus om snel aspergesoep te maken met witte of groene asperges. Met een leuk extraatje van verse basilicum.

Wie met witte asperges wil werken, die gaat een witte soep maken en gebruikt dus alleen witte soepgroenten.

De roomgarnering met de groene basilicumblaadjes zorgt dan voor een mooi kleurcontrast.

Wie met groene asperges werkt, dus serveert gewoon met witte room…

Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus (1)

Wie komt er eten: 6 jaar voor Dagelijkse Kost

Lekker makkelijk recept om witte asperges klaar te maken van Jeroen Meus. Simpel geserveerd met snelle botersaus met gekookte eieren en vers gehakte peterselie.

Wist je dat Jeroen voor Dagelijkse Kost al veel langer op TV bezig was?

Inderdaad: en nog wel flink bezig op de commerciële zender VTM.

Hier presenteerde hij bijvoorbeeld in 2004 het programma “Wie komt er eten” waar Jeroen met fans van bekende Vlamingen gaat kokkerellen. De gerechten worden dan geserveerd met de bekende Vlaming. Niet echt iets wat ik me nog goed kan herinneren… Jij wel?

Het volgende jaar presenteerde hij Met Meus en Vork. Kijkers stuurden Jeroen een mailtje van hoe dit of dat klaarmaken. Wat Jeroen dan voordeed. Duidelijk een meer succesvol kookprogramma dan “Wie komt er Eten”. Een gelijkaardig concept van de 2 vorige zonder bekende Vlaming: waar Piet Huysentruyt ontzettend veel succes mee boekte in zijn SOS Piet.

Wat recepten betreft, blijft Jeroen al die jaren steeds zichzelf: “met ingrediënten van bij ons een klassieke maaltijd voorschotelen, die je gemakkelijk zelf kan klaarmaken.

Aspergesoep à la Jeroen Meus maken

Onderstaand recept verscheen in het TV programma “Wie komt er eten”, waar idolen de liefde van hun fans door de maag uitdrukten, dankzij de kookkunsten van Jeroen.

Nu het aspergeseizoen ten volle aan de gang is, raden we aan dit recept te maken zoals Jeroen het deed: met verse, witte asperges.

Wil je echter op het ganse jaar door aspergesoep serveren, of heb je geen zin om asperges te schillen: kies dan voor groene asperges. Minder werk in de keuken!

Verder een klassieker met flink wat room. Jeroen voegt er een extraatje aan toe door verse basilicum door room te pureren om zo wat kleur toe te voegen als garnering. Mag wel, hoeft niet. Er zit immers al genoeg room in de soep.

Ga je zoals wij met groene asperges werken, dan kan makkelijk wat verse basilicumblaadjes pureren door de groene soep, en snel contrasterend garneren met een scheutje witte room (en enkele verse basilicumblaadjes.)

Hoe maak jij je aspergesoep net iets anders dan klassiek?

Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus (4)

Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus

https://OnsKookboek.com

Geniet van dit lekker makkelijk recept van Jeroen Meus om snel aspergesoep te maken met witte of groene asperges. Met een leuk extraatje van verse basilicum.

5 van 1 stem

Recept afdrukken Pin recept

Voorbereidingstijd 20 minuten min

Bereidingstijd 30 minuten min

Totale tijd 50 minuten min

Gang Soep

Keuken Klassiek

Porties 4

Ingrediënten

  • 1 klont boter
  • 1 bussel witte asperges: een 8tal voor in de soep en 4 voor de garnering of wie sneller wil werken: 1 bussel groene asperges
  • ½ witte stengel van prei
  • ½ stengel van bleekselder
  • 2 witte ajuinen
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 verse tijmtakjes
  • 1 laurierblad
  • ¼ liter room van 35% vetgehalte

Garnering voor witte aspergesoep:

  • enkele basilicumblaadjes
  • 100 ml room

Instructies

  • Wie met witte asperges werkt, die schilt alle asperges en kook slechts 4 asperges met alle schillen af in licht gezouten water (tussen 750 en 1000 ml). Zorg ervoor dat de asperges niet te mals worden. Wie met groene asperges werkt, hoeft de 4tal asperges dus niet te schillen. Wel de voeten breken van de asperges en kook met de voeten de stengels beetgaar.

  • Smelt ondertussen de boter in een soeppot met dikke bodem en stoof er de grof gesneden ajuinen, prei, selder en de in stukjes gesneden rauwe asperges in aan. Voeg ook de knoflookteentjes toe, tijm en laurier en laat rustig aanstoven (roer zo nu en dan om): zorg ervoor dat de ajuinen of de prei niet bruin worden, dus houd het vuur heel zachtjes.

  • Giet er dan 750 ml van het kookvocht van de asperge bij, breng aan de kook en laat een kwartiertje sudderen tot alle soepgroenten gaar gekookt zijn.

  • Verwijder het laurierblad en de tijmtakjes uit de soep en pureer met de staafmixer. Indien gewenst kan je de soep ook nog zeven.

  • Voeg de room toe, kruid met peper en zout en pureer nogmaals met de staafmixer. Proef en pas de kruiding indien nodig verder aan. Wie met groene asperges werkt, die pureert er enkele verse basilicumblaadjes mee door.

  • Neem een klein blendertje, scheur hierin wat basilicumblaadjes, voeg de room toe en mix het geheel tot een licht opgeklopte room (maak geen boter, dus niet te lang mixen met het blendertje).

  • Laat de overgehouden aspergestengels warm worden in de hete aspergesoep en serveer onmiddellijk met de groene room.

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Previous Post: « 5x ongelooflijk lekkere broodpudding maken met recepten van Jeroen Meus, Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt…

Next Post: Lekkere aspergesoep van schillen: goedkoper kan niet! »

Reader Interactions

Comments

  1. Dirk

    Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus (5)
    Gaan we deze middag maken!

    Even melden dat er in je recept “instructions” staat, zou instructies moeten zijn 🙂

    Beantwoorden

Schrijf hier uw reactie...

Ongelooflijk lekkere aspergesoep maken? Je doet het met dit recept van Jeroen Meus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6028

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.